Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Artykuły

Pachnąca chlebem lekcja matematyki

Drukuj
Kategoria: Aktualności
Opublikowano

10 października uczniowie klasy III piekli chleby.

Po wycieczce do młyna i piekarni, wiedzę teoretyczną zamienili w czyny i podjęli trud upieczenia chleba.  Na lekcji matematyki ważyli mąkę i odmierzali pozostałe produkty. Dokładnie wiedzą ile to jest 1 kg, pół szklanki, pół kostki, 1 litr. Dokonywali obliczeń zegarowych, by wiedzieć o której godzinie wyjąć chleb z piekarnika.  Zwieńczeniem naszych działań był przepiękny zapach i smak chleba. Zapraszamy do galerii.

Wychowawca klasy III: Dorota Dec

 

A oto przepis na chleb z dynią i słonecznikiem

1 kg mąki pszennej

5 dag drożdży ( pół kostki)

1 łyżeczka cukru

2 łyżki soli

3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

1 szklanka otrąb pszennych

½ szklanki dyni

½ szklanki słonecznika

Wszystkie sypkie produkty wymieszać w misce.

 

Drożdże rozpuścić w 1 litrze ciepłej wody i wlać do miski z sypkimi produktami. Dokładnie wymieszać. 2 blaszki keksówki wysmarować margaryną, ciasto po podzielić na dwie części i przełożyć do keksówek. Poczekać około pół godziny, aż chlebek podrośnie, a następnie piec w nagrzanym piekarniku 180 °C przez 50 min. Następnie chleb wyjąć z piekarnika, a potem blaszki i pozostawić do ostygnięcia. Posmarowanie gorącego chlebka wodą sprawi, że skórka będzie błyszcząca.

Powered by PointLink Joomla 2.5 extensions.
Copyright 2012

©